Nem elég, hogy nagyon oda kell figyelni a kozmetikumok összetevőire, még az sem mindegy, hogy miben tárolódik!

A legrosszabb választás a kozmetikumok csomagolása esetében a PVC, amelyet minden esetben ftalátokkal lágyítanak. Ebből ftálsav oldódhat ki már enyhe sav, lúg, hő hatására is! Ha a csomagoláson lévő háromszögben a PVC vagy V jelzés, illetve az 1-es vagy 3-as szám áll, akkor ftálsavat tartalmaz a műanyag. Léteznek olyan ftalátok, amelyek nem a műanyagokból oldódnak ki, hanem a különböző kozmetikumok direkt alkotó részei:

 • Dibutyl Phtalat (napvédő szerekben)
 • Diethyl Phtalat (napvédő szerekben)
 • Dimethyl Phtalate (kozmetikai lágyító, rovarűző)
 • Dioctyl Phtalat (kozmetikai lágyító)

A ftalátok hatásai:

 • hormonrendszert károsan befolyásolhatják – elsősorban az alacsony nemi hormonok szintjéért okolhatók
 • súlyosan károsíthatják az immun- és idegrendszert
 • az asztma és bizonyos allergiák kialakulását növelik gyermekeknél
 • elősegíthetik a rák kialakulását (kutatások szerint mellrákot okozhatnak)
 • veseroncsoló hatásúak
 • máj- és ivarszerv károsítók, rontják a nemzőképességet
 • szaporodási és fejlődési rendellenességeket okozhatnak – a kutatások szerint elsősorban fiúgyerekekben
 • már anyatejben is kimutatták, tehát szoptatós kisgyermekeinkre is hatással vannak
Műanyag szennyezés

Műanyag szennyezés

Szerinted elég indok arra, hogy megvásárolj egy kozmetikumot, ha nincs benne káros anyag?

Az előzőekben arra hívtam fel figyelmedet, hogy milyen összetevőket érdemes elkerülnöd, ami negatív hatással lehet bőrödre, egészségedre. Tehát logikus lenne azt gondolni, hogy ha valami mentes ezektől, akkor az már teljesen rendben is van.

Létezik azonban a kozmetikumoknak egy olyan csoportja, amik ugyan nem tartalmaznak egészségre ártalmas vegyületeket, de hatékonyságuk messze alul marad a vártnál.

Ez több okból is előfordulhat, nézzünk rá példákat:

 • Kollagén tartalmú krémek: a kollagén nagy molekulájú, nem oldódó protein, amely mérete miatt nem szívódik fel a bőrbe. Csak a bőr legfelső rétegébe tud bejutni, holott neki a kötőszövetben lenne feladata, mint támasztó és rugalmasító rost. A cégek reklámfogásként alkalmazzák a termékeikben.
 • Hialuronsavas ránctalanító: egy kiváló kozmetikai hatóanyag, de ne várj tőle csodákat! Külsőleg alkalmazva csak a felhám vízháztartását tudja pozitív irányba befolyásolni, de a kötőszövetét már nem. Elősegíti a hidratációt – persze csak akkor, ha van mit hidratálni, tehát iszol eleget -, ezáltal feszesebbnek és teltebbnek tűnik a bőr.
 • Glicerines hidratáló: a glicerin hatása az alkalmazott koncentráció illetve a levegő páratartalmának függvényében könnyen a visszájára fordulhat. Magas koncentráció esetén a beszívódást követően a bőr alsóbb rétegeiből a felsőbe szívja a vizet, majd a nedvesség a bőr felszínéről elpárolog. Így a bőr könnyen kiszárad!
 • A kozmetikumok első összetevője általában a víz, tehát ebből van a legtöbb benne. De nem mindegy, hogy hány %-ban! Még a natur termékeknél is előfordul, hogy ez 80-90% és a többi alkotó is főleg adalékanyag. Ez azt jelenti, hogy aktív hatóanyagokat olyan elenyésző mennyiségben tartalmaz, ami nem képes a bőrre igazán kedvező hatást kifejteni.
 • Vannak olyan termékek, amelyekbe sok kiváló hatóanyagot, növényi összetevőt zsúfoltak, de nem vették figyelembe azt, hogy bizonyos hatóanyag-kombinációk kiolthatják egymást annak ellenére, hogy külön-külön jó hatásúak lehetnének.

Még egy kis segítség a kozmetikumok használatához:

 • Optimális, ha nem kevered a különböző márkákat, hisz ahány márka, annyi féle kémiai, biológiai és hatástani koncepció. Ha kiválasztottad, ami Neked a legszimpatikusabb, akkor legalább 3 hónapig alkalmazd, hogy kiderüljön „egymásra találtatok-e”. Nyilván ha allergiás reakcióval válaszol bőröd egy termékre, akkor hagyd abba a használatát azonnal!
 • Az nem jelent semmi problémát, ha különböző testtájakon más márkákat használsz, pl. száj, haj, arc, test. De egy ápolási területen lehetőleg ugyanazon márka tagjaiból válassz!
 • Vedd figyelembe, hogy a bőr is szereti a változatosságot. Érdemes a kozmetikumaidat időnként váltogatni – akár márkán belül, akár márkán kívül is. A bőröd jelezni fogja, hogy neki melyik esett a legjobban, mikor van itt az idő a váltásra. Évszaktól függően másfajta ápolást kívánhat még egy kiegyensúlyozottan működő bőr is.

Lehetőséged van arra is, hogy saját magad készíts kozmetikumokat. Használj tiszta növényi olajokat, vajakat, növényi kivonatokat, illóolajokat! Honlapomon is találhatsz ötleteket, de bátran kísérletezz, hisz a krémkészítés olyan, mint a főzés, csak a fantázia szab határt neki!

Az eddigiekből tisztán láthatod, hogy szabályos vegyi koktél vesz körül bennünket. Az egyes anyagok hatásairól is csak igen kevés információ áll rendelkezésre, az együttes hatások egyáltalán nem ismertek. A jelenlegi szabályozások ugyanis nem veszik figyelembe és nem is írják elő annak vizsgálatát, hogy miképp hatnak ránk együttesen a különböző anyagok, pedig a káros hatások nem csak összeadódhatnak, de fel is erősíthetik egymást. Otthoni készítményeidet könnyen leellenőrizheted, ha azt tapasztalod, hogy bármennyire drága, de rossz megítélésű összetevőkből álló termékeid vannak, érdemes tőlük mielőbb megszabadulnod! Ne hagyd, hogy tovább mérgezzenek Téged és Családodat!

Amennyiben igényt tartasz rá, nagyon szívesen segítek kiválasztani az aktuális bőrállapotodnak megfelelő termékcsaládot, kozmetikumokat! Keress meg bátran és közösen találunk megoldást!

Vissza a 12. részhez