Engem mindig lenyűgöz a természet gyógyító ereje, amit érdemes kihasználni! Összeszedtem néhány növény egészségre gyakorolt hatásait, a felsorolás nem véletlenszerű, ezeket fogyasztottuk a nyári méregtelenítő táborban.

gyogyito-novenyek

Olívaolaj

  • Antioxidáns hatású, csökkenti az emlőrák kockázatát (Fenol + E vitamin).
  • Segít megőrizni a jó memóriát, szellemi működést.
  • Epidemiológiai kutatások bizonyították, hogy a telítetlen zsírsavak nagyobb arányú fogyasztása – amiben az olívaolaj gazdag – csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
  • Kedvezően befolyásolja a koleszterin szintet, megakadályozza a koleszterin lerakódását az erek falán.
  • Vérnyomás szabályozó, véralvadást gátló, értágító hatású.
  • Máj méregtelenítésében segít.
  • Megelőzi a Helicobacter Pylori fertőzést, véd a gyomorgyulladás ellen.
  • Erősíti az izomsejteket és jó hatású reumás ízületi gyulladás esetén is.
  • Könnyen emészthető, mert gyorsan lebomlik az emésztőrendszerben.
  • Kis mennyiségben zsírszegény étrendekben is jól hasznosítható (máj-, epe-, hasnyálmirigy-betegségek stb.).
  • Gyomorsavcsökkentő hatású.
  • Magas D-vitamin-tartalma segíti a kalcium beépülését a csontokba.
  • A-vitamin tartalma a szem megfelelő működésére, a haj és a bőr egészségére kedvező hatással van.
  • Az olívaolaj nem véletlenül lett az elmúlt évezredek alatt az örök élet, a lelki béke és a nyugalom jelképe. Érdemes hinni a mediterrán országok lakóinak, akik azt vallják: meg kell adni a tiszteletet az olajbogyó fájának, termésének, és nem utolsó sorban önmagunknak.

Ananász

  • Ásványi anyagokban gazdag: A jód gyorsítja a gondolkodást, a cink serkenti szellemi képességeinket és csökkenti a stressz hatását, a kalcium idegerősítő, ellazít és megnyugtat, a megfelelő vasellátás igen fontos fizikai és szellemi teljesítőképességünk megtartásához, a magnézium csökkenti a depressziót, az idegességet és a félelmet.
  • Magas értékben tartalmaz mangánt (1,65mg/100g), ez a nyomelem a csontok, bőr és a porcszövet felépítéséhez fontos.
  • A gyümölcslevek közül legjelentősebb folsavforrás az ananász lé.
  • Magas C-vitamin-tartalma többek között a stressz megelőzésére is szolgál, mert a stresszhormonok előállításához (adrenalin és noradrenalin) ascorbinsavra van szükség.
  • Az ananászban niacin is van, ami az emlékezeti zavarok esetében fejti ki jótékony hatását, mert serkenti az agy vérellátását, a depressziót is csökkenti. A pantoténsav idegvédő vitamin, mely stresszhelyzetben gondoskodik a megfelelő mennyiségű kortizon előállításáról. A B12-vitamin segít az emlékezeti zavarok és az ingerszegénység eseteiben.
  • Fehérjebontó bromelain enzimet tartalmaz, segíti az emésztést.
  • Gyulladáscsökkentő, enyhíti az ízületi fájdalmakat.
  • Segíti a bőrön lévő elhalt hámsejteket eltávolítani, enzimes bőrradírként is használható.
  • Ananász levével végzett gargalizálás enyhíti a torokfájást.
  • A hasnyálmirigy, az epe, a máj és a vastagbél működését serkenti.
  • Rostokban gazdag, ami által tisztítja a beleket, eltávoznak a letapadt méreganyagok.
  • Véd a szív- és érrendszeri betegségek ellen, tágítja az artériákat, megakadályozza a trombózis kialakulását, sőt a már kialakult rögöket is képes feloldani.
  • Csökkenti az édesség utáni vágyat.
  • Fogamzásgátló vagy más hormonkészítmények szedése után segíti a mellékhatások megszüntetését a méregtelenítő hatása által.
  • Közép-Amerika indiánjai az ananász gyümölcsét és levelét sebgyógyítóként használják már évszázadok óta. A mexikói indiánok az ananászt legtöbbször sóval és chilivel eszik. Ebben a kombinációban az ananász kitűnően gyógyítja a hasmenést és a felfújódást, de jó a galandféreg ellen is. (Recept hasmenés ellen: apróra vágott ananászt elkeverünk összetört chilivel, bőségesen megsózzuk, és megesszük).
  • Az ananászban vanillint is találunk, mely természetes, mellékhatástól mentes „vidámító” anyag, és élénkítő, erotizáló és euforikus hatása is van.
  • Az ananász a gyümölcsök királynője, hatása szellemünket és kedélyünket kedvezően befolyásolja, fogyasztásával gondolataink tisztábbak lesznek, és dolgainkat ismét pozitívan szemlélhetjük.

Citrom

  • A vénás vérereket erősíti, véd a bevérzésektől, seprűvénák kialakulásától.
  • Limonoid vegyületei gátolják a rákos sejtek növekedését.
  • Koleszterinszint csökkentő hatású.
  • Segíti az emésztést a hasnyálmirigy és a máj működésének serkentése által.
  • Megelőzi az ízületi gyulladást, köszvényt: gyorsítja a savas maradványok, húgysav kiürülését.
  • Bélféreghajtó és puffadás gátló hatása is van.
  • A citrom az egyik leghatásosabb vírusölő, kitűnő szer a megfázás ellen is.
  • Ha erősen a fejbőrbe dörzsöljük, hamarosan megszünteti a haj korpásodását, megakadályozza a hajhullást, ellenszere a zsíros hajnak .
  • Szabályozza a bőr faggyú működését, baktériumölő, így hatásos lehet a pattanások, az akne ellen. Eltávolítja az elhalt hámsejteket. Fehérítő hatása miatt a fénytelen, foltos bőrt felüdíti.
  • A feleslegesen bekerült ásványi anyagokat, sókat és bomlástermékeket oldja, a hiányzó szerves sókat viszont regeneráló tulajdonságánál fogva pótolja és segíti azokat a szervezethez kötni.
  • A citrom az egy savas gyümölcs, mégis ha megesszük, emésztés után (alacsony cukortartalma miatt) lúgosító hatású lesz, ezért a lúgosító ételek közé tartozik.
  • C-vitamin tartalma miatt az immunrendszer kerozinja, amikor stresszes vagy, elsőként a C vitamin szinted kezd el zuhanni, ezért a szakértők extra C-vitamin bevitelt javasolnak azokon a napokon, amikor fokozottan ki vagyunk téve a stressznek.
  • A kálium kiváló forrása: jót tesz a szív egészségének, valamint segíti az agy és az idegek működését.
  • Segíti az emésztést: A citromos víz nem csak az egészséges emésztést segíti elő, hanem a toxikus anyagok eltávolításában is hatékony, de a gyomorégés, puffadás, emésztési zavarokra is jó kiváló megoldást kínál.
  • Tisztítja a szervezetet: A májat stimuláló hatásán keresztül a méreganyagok szervezetből való kiürítését fokozza.
  • A citromos víz enyhíti a fogfájást, sőt a fogínygyulladáson is segít.
  • Segít kiváltani a koffeint: a reggeli kávé helyett egy csésze forró, citromos víz tényleg csodát művel!
  • Lélektani hatás: A citrom aromája kipucolja a gondolatvilágot, sava kisavazza, fehéríti a lélek szennyezett területeit, ezáltal megnyugvást hoz. Segít feldolgozni a múltból visszamaradt, nyomasztó élményeket. Megnyitja a begubózott lelkületet, segíti a jelen állapotra, az aktuális feladatokra való odafigyelést. A tétlenséget és a kilátástalanságot felszámolja, élénkíti az elmét.

Cseresznye

  • Színét az antocianin adja, ami erős antioxidáns, gyulladás gátló.
  • Ez a növényi festékanyag erősíti és rugalmassá teszi az érfalat, gátolva az érelmeszesedés kialakulását, segít kivédeni a zsíros lerakódásokat az erek falán.
  • Serkenti a kötőszövet újraképződését, elősegíti a fehérjéből alkotott kollagén-rostok összekapcsolódását, enyhíti az ízületi gyulladásban szenvedők problémáit.
  • Méregtelenítő hatású, vesetisztító, vértisztító, eltávolítja a felhalmozódott szerves lerakódásokat, erősíti az immunrendszert, vízhajtó, székrekedés ellen kiváló.
  • Ízületi bántalmakban és cukorbetegség esetén elengedhetetlen.
  • Epekő és epegyulladás esetén is javallott.
  • Fejfájásra: szétnyomott cseresznye pépjét kenjük a homlokunkra.
  • A cseresznyének gyulladást gátló, fájdalomcsillapító hatása van, a nátha kezelését is kiegészíti, csökkenti a szénanátha tüneteit.
  • Minden része gyógyszer: a húsa, a magja, a szára.
  • Igen magas a vastartalma, ami a kövek oldása mellett a vérszegénység gyógyítására is alkalmassá teszi.
  • Alkalmas terhességi hányás megakadályozására, alacsony vérnyomás, alultápláltság és depresszió gyógyítására.
  • A cseresznye legfőbb gyógyereje az előbbieken túl, leginkább a vértisztításban mutatkozik meg. E tulajdonsága miatt több betegség természetes gyógyszerévé vált.

Alma

  • A benne található kvercetin az egyik legerősebb antioxidáns, rák megelőzésre alkalmas (főleg tüdőrák), ha minden nap fogyasztjuk.
  • Az almában lévő pektin segít megkötni a vasat a szervezetben, ezen kívül védi a gyomor nyálkahártyáját és a bélfalat.
  • Vastagbélgyulladás esetén fokozottan ajánlott, az almahéj cellulóz tartalma segít megtisztítani a beleket.
  • Vizelethajtó, tisztítja a húgy utakat.
  • Nagyon rövid idő alatt megemészti a gyomrunk, szinte azonnal energiát nyerhetünk belőle.
  • Magas foszfor tartalmának köszönhetően sokat segíthet főleg azoknak, akik szellemi munkát végeznek, vagy gyenge az idegzetük.
  • Ételmérgezés, bélhurut, vérhas, e-coli baktérium okozta bélfertőzés esetén is tud segíteni.
  • Székrekedés nélkül képes gyógyítani a hasmenést, szabályozza a bélműködést.
  • Gyógyítja a reumát, a köszvényt, mivel sói oldják a húgyköveket és elősegítik a húgysavak távozását.
  • Az alma, mint gyümölcs, savas ugyan, de mégis a szervezetet lúgosítja, hiszen organikus sói semlegesítik a fehérje bomlástermékeiből származó savakat.
  • Kiválóan gyógyítja a hörghurutot, és a felső légúti betegségeket, tisztítja a tüdőt.
  • Másként hat az édes, és másként a savanyú alma: Édes almát fogyasszanak mindazok, akik székrekedésben szenvednek, vagy vérszegények, és inkább savanykásabbat mindazok, akik esetleg túltápláltak, vagy reumás fájdalmakkal küzdenek. Mindkét fajtájú alma hatásos vértisztító, nagyon hasznos mindazoknak akik érelmeszesedésben szenvednek, vagy gyenge a szívműködésük, esetleg aranyerük van.
  • Minden embernek, minden második hónapban kellene almakúrát tartani. Ez azt jelenti, hogy legalább egy napig csak almát ehet.
  • Lélektani hatása: Tisztítja a világképet, megkönnyíti a terhelő élmények feldolgozását, elengedését, kimozdít a tehetetlenség állapotából. Előtérbe állítja a gondolkodást, fokozza annak tisztaságát, erejét, de kimozdítja az elszállt, alaptalan állapotokból. Az elmét a frissesség és a nyugodtság élményében részesíti, száműzi a tompaságot. A maró, szennyezett érzelemvilágot tisztítja, az indulatokat lehiggasztja. Kérge, gyökere megszabadítja az életerőt a rátelepült, benne élősködő, a tudatot szélsőségekbe taszító fertőtől, tisztátalanságoktól.

Cukkini

  • C-vitamin tartalmát figyelembe véve, a cukkini nagyon jó antioxidáns tartalmú növény, segíti szervezetünket a kapillárisok egészségének megőrzésében.
  • C-vitamin és a lutein együtt szemünk egészségét védik.
  • Segíti az asztma kezelését, és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.
  • A cukkini rendszeres fogyasztása csökkenti a magas homocisztein szintet: A homocisztein szervezetünk számára nélkülözhetetlen fehérje, de a normális értéknél magasabb szintje súlyos betegségeket okoz. Megfigyelték, hogy a perifériás artériák elzáródásában és trombózisban, agyi katasztrófában szenvedő betegek homocisztein szintje minden esetben magasabb, mint az egészséges embereké.
  • Rendszeres fogyasztása csökkenti a szklerózis multiplex kialakulásának rizikóját.
  • Magas víztartalma (95%) kiválóan pótolja a szervezet folyadékszükségletét.
  • Sok folsavat, káliumot, A, B1, B2, B6, B9, K vitamint, riboflavint, vasat, cinket, mangánt tartalmaz.
  • Magnéziumot és foszfort is megfelelő mennyiségben juttat szervezetünkbe, ezért ez is egy lehetőség, hogy segítséget kapjunk a csontok felépítésében és megtartásában.
  • Gyakran fogyasztva, a vastagbélrák megelőzésében is fontos szerepet kap.
  • A cukkini héja béta-karotint tartalmaz, tele van antioxidánsokkal, segít megelőzni a sejtek károsodását.
  • A tököcske tartalmaz úgynevezett nyákszerű és keserű anyagokat is, melyeknek az ideális béltevékenységben van szerepük. Többek közt segítik a stabil bélflóra egyensúlyának kialakulását, de bizonyítottan immunerősítő, valamint máj- és epevédő hatásúak.
  • A cukkini antioxidáns anyagai révén kimutatható módon csökkenti a káros sejtmutációk előfordulását és a prosztata problémák esélyét.
  • Enyhe hashajtó, gyulladásgátló és vértisztító.

Édeskömény

  • Nagy mennyiségű magnéziumot, kalciumot, foszfort, vasat, káliumot és mangánt, a vitaminok közül pedig A-, B- és C-vitamint tartalmaz.
  • Az egyik legjobb puffadás gátló, gyomorerősítő és görcsoldó gyógynövény, ennek hatására kedvezően hat az emésztőrendszerre: Az erjesztő baktériumok ellen kifejtett hatásával csökkenti a gázok termelődését, valamint elősegíti a termelődött gázok továbbítását és kiürítését a tápcsatornából. A belekben felhalmozódott gázok okozta görcsöket pedig csökkenti.
  • Nőknél alkalmazzák menstruációs tünetek enyhítésére és kezelésére is, de aktiválja a női hormonokat és enyhíti a klimax tüneteit, szabályozza a menstruációs ciklust.
  • A gyermekgyógyászatban görcsoldóteaként ismeretes, elősegíti az anyatej képződését.
  • Kiűzi a bélférgeket.
  • Máig úgy tartják, hogy az édesköményből főzött langyos teával történő borogatás élesíti a szemet, a szembajokat és a gyulladt szemet pedig gyógyítja.
  • Ugyanezt a teát ülőfürdőhöz is ajánlották emésztési vagy anyagcserezavarok esetére.
  • Álmatlanságban szenvedőknek elalvás előtt 1-2 csésze, kevés mézzel ízesített édesköményteát tanácsos fogyasztani.
  • A kínai orvoslás szerint az édeskömény termése szabályozza és egyensúlyban tartja az életenergia áramlását a szervezetben, fájdalomcsillapító, gyomorerősítő és szélhajtó hatását is ismerik.
  • Hatásos köptető, részt vesz a légúti megbetegedések megelőzésében és gyógyításában.
  • Az elválasztás fokozásával javítja az étvágyat és az emésztést. Gyulladáscsökkentő és baktériumpusztító hatással rendelkezik.
  • Gyulladáscsökkentő hatását a gyulladás gátló hormonok felszabadításával, a lokális keringés javításával idézi elő.
  • Segít a veseköves panaszok megelőzésében, görcsoldó és baktériumellenes hatása mellett vízhajtó hatással is rendelkezik.
  • Lélektani hatása: Az édeskömény alkalmas a csapongó gondolatok és az elszabaduló indulatok, harag visszafogására. Megnyugtatja a háborgó lelket. Segíti a jóindulat és a tiszta szándék megjelenését. Szünteti a szélsőséget, a félelmet, a szorongást, oldja a pánikot, fokozza a magabiztosságot, az önbizalmat. Enyhíti a mérgelődést, a gondolatokat tisztítja, így emelkedettebb állapotba segíti azokat. A közönyösség állapotából kimozdít. a gátlásokat csökkenti, állhatatossá tesz, ezért afrodiziákumként is használható.

Fejes káposzta

  • Főzés után nehezen emészthető, inkább nyersen, párolva, savanyítva fogyasszuk.
  • A fehér káposzta (nyersen) káliumot, ként, jódot, kalciumot, foszfort, vasat, klórt, nátriumot, nagy mennyiségű A-vitamint, B-vitamin komplexet, C-vitamint és U-vitamint tartalmaz.
  • Rákellenes tulajdonsága van, lassítja a karcinogén anyagok felszívódását a szervezetben.
  • A kén, klór és a jód olyan mennyiségben és olyan kombinációban fordul elő benne, amely optimálisan hat a gyomor és a belek nyálkahártyájára és nyálkamennyiségére.
  • C-vitamin tartalomból eredően jó hatású gyulladásos fogíny esetén.
  • Kitűnően gyógyítja, rendkívül jól tisztítja a beleket, különösen a vastagbelekre van jó hatással akkor, amikor azok nem ürülnek rendesen. Arról tudjuk meg, hogy valami nincs rendben a vastagbélben, ha a káposztalé elfogyasztása után szokatlanul nagy mennyiségű gázok keletkeznek. Ez annak a jele, hogy a vastagbél nem ürül rendesen, illetve idegen baktériumok vannak jelen. A káposzta hatására lényegesen emelkedik a bélben a barátságos, az emésztést elősegítő baktériumok száma.
  • A káposzta fogyasztásával segítséget adunk a májnak, ugyanis a kobalt, nikkel és más mérgek semlegesítését segíti. Glutamin tartalma miatt alkalmas májbetegség gyógyítására is.
  • A cukorbetegek számára mindenképpen ajánlatos a káposzta fogyasztása.
  • A káposztában található kén-aminosav csökkentőleg hat a magas koleszterin szintre.
  • A népi gyógyászatban a hörghurutos megbetegedésekre, köhögésre, légúti gyulladásokra is jótékony hatással van.
  • A zaklatott idegeink csillapítására, a stresszes helyzetek elkerülésére, a túlzott aggodalom enyhítésére, a depressziós hangulatok feloldására, az alvási zavarok megszüntetésére is fogyaszthatunk káposztát.
  • Serkenti az új sejtek képződését, rendszeres fogyasztásától enyhülhet a krónikusan hideg láb.
  • A káposztában lévő hatóanyagok nyugtató, fertőtlenítő, hámosító tulajdonsággal bírnak, a gyulladt, ödémás, fekélyes helyeken alkalmazva képes a felhalmozódott salakanyagokat a bőr pórusain keresztül a felszínre hozni és ott megkötni. Ezáltal komoly helyi méregtelenítő hatással rendelkezik.
  • Káposzta pakolás alkalmazása: bőrkiütés, visszér, pattanás, ízületi gyulladás, ízületi duzzanatok fájdalmak, reuma, köszvény, zúzódások, húzódások, nehezen gyógyuló sebek, ideggyulladások, fájdalmak ( például makacs térd és bokafájdalom), gennyes fekélyek, lábszárfekély, égési sérülések, kelések, gyulladásos bőrbetegségek, hatékony köhögéscsillapító (mellkasra helyezve), hólyag, nőgyógyászati gyulladások (alhasra helyezve).

Batáta, édesburgonya

  • A benne található béta-karotin csökkenti a fitinsav hatását (ez a vegyület gátolja az ásványi anyagok, főleg a vas felszívódását: nyers korpa, hüvelyesek).
  • Magas antioxidáns C- és E vitamin tartalmú.
  • Ha sok a vérben a béta-karotin, akkor a bőr kevésbé érzékeny a napsugárzással szemben.
  • A magas béta-karotin szint csökkenti az ízületi gyulladás kockázatát.
  • Az édesburgonya igen jó mangánforrás. Ez a nyomelem segíti a normális vércukorszint megőrzését, valamint a pajzsmirigyműködés optimális szinten tartását. A mangán mellett még valamennyi rezet, kalciumot, káliumot és vasat is tartalmaz.
  • Az édesburgonya nagyon jó a cukorbetegek számára is, mivel stabilizálja a vércukorszintet, csökkenti az inzulin rezisztenciát. Glikémiás indexe igen alacsony, ezért lassan bomlik le a testben, így a vércukor és az inzulin szintjében csak kisebb ingadozásokat okoz. Az édes burgonya  a hasnyálmirigyre hasonlít, és tényleg egyensúlyban tarja a szervezetet a cukorbetegség megelőzése szempontjából.
  • Ajurvédikus szempontból édes, nehéz minősége jól egyensúlyozza a vátát és a pittát, és még a kaphák is viszonylag nyugodtan fogyaszthatják, bár legyenek vele kicsit mértékletesebbek, mivel elnehezítheti őket.

Cékla

  • A vérre gyakorolt pozitív hatásait annak köszönheti, hogy a szervezet a céklából sokkal jobban tudja hasznosítani a benne található nyomelemeket.
  • A cékla lé sárgarépa lével keverve kitűnő májtisztító, főként a májban felhalmozódó zsír lebontását segíti elő.
  • Segít leküzdeni a náthát és az influenzát.
  • Savtúltermelésből származó gyomorpanaszokat megszünteti.
  • Fogyasztásával elkerülhető a táplálék és a toxikus anyagok hosszas időzése a gyomorban és a bélcsatornában, csökkenti az ebből eredő különböző betegségek kockázatát.
  • Gátolja a rákos sejtek szaporodását, fokozza a sejtek oxigénellátását és hatásos védelmet nyújt bél- és gyomorrák ellen.
  • Ez a rubinpiros zöldség akár a demenciát – köznapi nevén az elbutulást – is gyógyíthatja. A benne található nitrogén-monoxid ugyanis javítja a vér áramlását, ezáltal pedig segíti az agy működését. Magas folsavtartalma révén akár az Alzheimer-kór ellen is hatásos lehet.
  • A cékla élénk színét egy bizonyos betacyanin nevű vegyületnek köszönheti, amelyet rendkívül erős antioxidánsként tartanak számon. Egy amerikai kutatás például megállapította, hogy a prosztata- és mellrákkal küzdő betegeknek adagolt betacyanin 12,5%-kal lassította a tumorsejtek növekedését.
  • Száz gramm cékla fedezi a napi ajánlott rostfogyasztás 10%-át, a benne található betain pedig normalizálja a gyomorsav-szekréciót és támogatja a máj működését.
  • A májban a méreganyagok lebontása során szabadgyökök képződnek, melyeket a cékla antioxidáns hatóanyagai semlegesítenek.
  • Enyhíti a klimax tüneteit.
  • Egyensúlyban tartja a szervezet sav-bázis egyensúlyát, kiváló léböjtkúrához.
  • A benne lévő folsavnak köszönhetően a terhesség korai szakaszában számos fejlődési rendellenesség – például a nyitott gerinc – kialakulása megelőzhető. A fontos ásványi anyag ugyanis részt vesz az agy és az idegrendszer fejlődéséhez szükséges anyagok termelésében.
  • Ráadásul a folsav minden sejtosztódással járó folyamathoz nélkülözhetetlen. Így segíti a sebgyógyulást, az izomszövet épülését, de alapvető fontosságú az RNS- és DNS-szintézis során is.
  • Az indiai ajurvédikus orvoslás szintén kiváló vérképző gyógynövényként említi a céklagumót- ezen kívül a májbetegségek, székrekedés és egyes bélbetegségek kezelésére használták, sőt, a hagyományos indiai „bőrgyógyászatban” mitesszerek, pattanások és korpásodás ellen is javasolták és javasolják ma is.

Fejes saláta

  • A saláta kitűnő támogatója az emésztési rendszer munkájának. Serkenti a kiválasztást, a keményítő és a fehérjék emésztését, valamint az anyagcserét.
  • Az A és C vitamin kombinációjának köszönhető, hogy rendkívül jó hatással van a salátalé a légzőszerv nyálkahártyáira. A köhögés csillapodik és csökken az inger a tüdők hörgőiben egy-egy pohár salátalé elfogyasztása után.
  • A B vitaminoknak köszönhető az, hogy átfogóan az egész idegrendszerre pozitívan hat a salátalé. Az agy munkájára is képesek hatni a B vitaminok. A kicentrifugázott salátalébe ha belecsöppentünk néhány csepp rózsaolajat és külsőleg használva bekenjük halántékunkat, a végtagok csuklóit, a legmélyebb szorongás is eltűnik és nyugalom veszi át a helyét. Ez a gyógyszer a stresszt is feloldja.
  • A kalcium és magnézium előfordulási arányának köszönhetően a saláta jótékonyan hat az izmok és a csontozat fejlődésére és karbantartására. A magnézium meggátolja kalcium kioldását a szervezetből, ami akkor következik be, ha a vér elsavasodik. Ha az izmokban van elegendő kalcium, a szív működése is jobb, valamint ez hatással van a vesék működésére.
  • A magas kálium tartalmának köszönhetjük, hogy a saláta a tavaszi nagytakarítást is képes elvégezni szervezetünkben, ha kúraszerűen fogyasztjuk.
  • A salátával nemcsak tisztítjuk, de ritkítjuk is a vért, valamint arra ösztönözzük a szervezetet, hogy új vérsejteket állítson elő, ugyanakkor a vér kötődése is erősödik a saláta fogyasztásával. Mindezt K vitamin tartalmának köszönhetjük.

Máriatövis

A máriatövis háromféleképpen védi a májat:

  • Egyrészt stabilizálja és erősíti a májsejt membránokat, ami megelőzi a méreganyagok behatolását a sejtbe.
  • Másrészt hatékony antioxidáns, amely semlegesíti a veszélyes szabad gyököket. Antioxidáns hatása többszöröse az E-vitaminénak.
  • Harmadrészt pedig elősegítve a fehérjeszintézist, serkenti a májsejtek termelődését, felgyorsítja a károsodott májszövetek regenerációját, az elhalt sejtek lecserélését.

Fokhagyma

  • Kénes vegyületei vírus- és gombaellenes, antibakteriális hatásúak.
  • Köptető, oldja a hurutot, letapadt nyákot, gyulladáscsökkentő.
  • Serkenti a bélben a méregtelenítő enzimek működését és az epeváladék képződését.
  • Csökkenti a vérnyomást és az érelmeszesedés kockázatát.
  • Kiváló gyógyszer puffadás, hasmenés és bélgörcsök esetén. Gátolja a gázképződéssel járó rothadási és erjedési folyamatokat.
  • Bevethető a Helicobacter pylori esetében is.
  • A fokhagyma a kénvegyületeinek köszönhetően fel tudja venni a harcot a nehézfémek ellen
  • Vinyldithiin tartalma  preventiven hat az érrendszeri betegségek kialakulására, csökkenti a vérlemezkék összecsapódását  és antioxidáns tulajdonságú.
  • A fokhagyma kéntartalmú komponensei  a májban termelődő koleszterint előállító enzimre is pozitív hatással vannak.

Főzőtök

  • A tök nyersen való fogyasztása után a szerves só, illetve nátrium, a vérbe kerülve, emeli a vér só tartalmát, valamint csökken a vér cukortartalma, ezáltal enyhíti a hiperaktivitás tüneteit is.
  • A zöld tökben az ásványok elosztása (nátrium, szelén, mangán, réz és cink) megfelel annak, hogy egymást támogatva jobban fel tudjanak szívódni. Ez teszi lehetővé a kalcium hatékony felszívódását is, így a csontritkulás megakadályozását. A nátrium tartalom lehetővé teszi, hogy a tök-lé fogyasztása hatására a tört csont hamarabb begyógyul, sikeresebben forr össze.
  • Ha a testben van elegendő szerves só, nem jelent gondot a testnedvek előállítása, ilyen nedv a szánkban a nyál. Ha nincs elegendő nyál, kiszárad a szánk, szomjúságot érezünk. Ilyen a gyomorsav, a hasnyálmirigy is termel három féle nedvet, a belekben is megtalálható az emésztési nedv.
  • Purin tartalma igen alacsony, ezért köszvényes betegeknek kifejezetten javasolt.
  • Magas szöveti-víz tartalma kiváló folyadékforrás.

Grapefruit

  • Magas a C, B, és A vitamin tartalma, sőt antibakteriális hatása is van, így a gyulladásokat és fertőzéseket is segít leküzdeni szervezetünknek.
  • Kedvező hatású a tüdőfunkciókra, megfázásos időszak esetén megelőző hatású.
  • Véd a gyomorrák és a tüdőrák ellen.
  • A gyümölcsben található rostanyag és pektin megköti a koleszterint, vagyis hozzájárul az erek rugalmasságához, és megkönnyíti az emésztést, segíti a méreganyagok kiürülését.
  • Bizonyos gyógyszerekkel együtt nem fogyasztható, mert gátolja lebontásukat!
  • Ha testünk bármely pontján sérülést szenvedünk vagy bármilyen gyulladásos betegség lép fel, hetente fogyasszunk el néhány szép színes grapefruitot.
  • Igen magas a kálium tartalma, ami segít a vér salaktalanításában, így a májra van regeneráló hatása.

Gyömbér

  • Serkenti az emésztést azáltal, hogy gyorsítja a szénhidrátok és zsírok lebontását.
  • Gyulladáscsökkentő, gátolja a vérlemezkék összetapadását.
  • Kitűnő gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést elősegítő hatása miatt kedvelik. A gyömbér az egyik legkiválóbb természetes görcsoldó, legyen szó bél vagy menstruációs görcsről és fájdalomcsillapító.
  • A kellemesen csípős, kissé erősebbre főzött gyömbértea csökkenti a bélgázok kialakulását, mivel erjedésgátló hatással rendelkezik.
  • Nagyon jó memóriajavító, kiélesíti az érzékeket.
  • Ízületi gyulladás kezelésénél is használhatjuk, csökkenti a fájdalmat, és a reggeli merevséget, könnyíti az ízület mozgékonyságát.
  • Nagyon jó reuma, csúz, izomgörcsök kezelésére, főleg a hát alsó szakaszán hatásos.
  • Vérkeringést fokozó, jótékonyan hat a visszereknél.
  • Illóolaja gyorsítja a sebek és zúzódások gyógyulását, a kínai orvosok szerint jó fogfájás, malária, hidegrázás, orrdugulás, orr- és homloküreg-gyulladás, hasmenés, vérhas, köhögés ellen is.
  • A rózsával és korianderrel együtt a gyömbér az egyik leghatékonyabb afrodiziákum.
  • Tengeribetegség ellen is kiváló.
  • A hagyomány szerint a gyömbérolaj felhevíti a hűvös, szomorú vagy félénk természetűeket.
  • Lélektani hatása: A gyömbér elűzi a félszegséget, törekvésre ösztönöz. Bátorságot ad ahhoz, hogy az ember felvállalja a szembesülést, szembesítést. Feltüzeli az elmét, így az tettre kész lesz. Az erjedő, feldolgozhatatlan, megemészthetetlen élmények nyomasztó, zavaró hatását segíti leküzdeni, fokozza az összeszedettséget. A tisztánlátást a szennyezett érzelmek megtisztításával segíti, ezáltal nyugtatja, élteti az esendő lelket, állhatatossá tesz.

Fahéj

  • A fahéj fertőtlenítő hatóanyagokat tartalmaz, ezért gyakran használják a gyomor-bél csatorna fertőzései és légúti fertőzések ellen.
  • A kéreg antibakteriális, összehúzó, szélhajtó, görcsoldó és hányáscsillapító.
  • Az illóolaj pedig antibakteriális, vírus- és gombaellenes hatású.
  • Kérgét és olaját a népi gyógyászatban gyakran használták étvágytalanság, hasmenés, gyomorgörcs, emésztési zavarok, hányás, menstruációs panaszok, meghűlés, asztma, lumbágó stb. panaszok kezelésére.
  • Teakeverékként segíti az étvágy és emésztés javulását, erősíti a gyomrot, javítja a szájüreg gyulladásos folyamatainak (fogíny- és szájnyálkahártya) gyógyulását.
  • Segít megemészteni a zsírokat.
  • A benne lévő tannin miatt megállítja a vérzést és a hasmenést. Javítja a vérkeringést, ezért csökkenti a hűléses betegségek tüneteit. Fokozza az inzulin hatékonyságát, javítja a glükóztoleranciát.
  • Ellazítja a méhet, ezért csökkenti a menstruációs panaszokat. Fokozza a libidót és a szexuális teljesítményt is.
  • Lélektani hatása: Az isteni öröm növénye. Meleg, szeretetteljes állapotba emel, segíti a nemesszívűség és a megbocsátás megjelenését. A szennyezett, mérgezett gondolatvilágot tisztítja, így nyugtatja és könnyíti az elmét. Hangulatjavító, lelkesítő hatású, a letörtség és a nyomasztottság ellenszere. A dermedt érzelemvilágot melegíti, tisztítja és szárítja, így az érzelmi viszonyulásba a közvetlenséget, a jóindulatot, az együttérzést viszi. Finomsága révén fokozza az érzékenységet.

Karalábé

  • Az ásványi anyagok közül legmagasabb a káliumtartalma, amely vértisztító, szabályozza a vérnyomást, lúgosító hatású, így elengedhetetlen a tavaszi méregtelenítés során.
  • Jó a kalcium-magnézium aránya is. Tartalmaz még jelentős mennyiségű A- és B- vitamint.
  • Külső lemosáshoz tiszta karalábé lét vagy péppakolást tehetünk a sebre. Kálium, kén, C- és A- vitamin tartalma teszi alkalmassá a nehezen gyógyuló sebek gyógyítására.
  • Semleges hőhatású, csípős, édes, kesernyés ízű. Javítja a csí-energia keringését, megszünteti a vér összetapadását, pangását; csökkenti a szervezet nedves állapotát.
  • Gyomorrontás és vércukor-diszharmónia kezelésére alkalmas. Hipoglikémia és diabétesz esetén is használhatjuk.
  • Megszünteti a fájdalmas, nehéz vizeletürítést, a vastagbél vérzését, lelohasztja a herezacskó duzzanatát, csillapítja a gyógyszer- és alkoholmérgezés hatását.
  • Levét az orrvérzés gyógyítására isszák.
  • A karalábé jótékonyan hat a légzőszervekre, így az allergiás megbetegedésekre
  • Javítja az oxigénellátást, a sejtek légzését, erősíti a szívműködést, vízhajtó hatású.
  • A karalábéban található izotiocianátok a vastagbél- és végbélrák ellen nyújthatnak hatékony segítséget, az indolok csökkentik az emlőrák kialakulásának veszélyét azáltal, hogy mérséklik a női nemi hormon (ösztrogén) hatását.
  • Sok rostot tartalmaz, csökkenti a vér koleszterinszintjét, segít megakadályozni a székrekedés kialakulását.

Kelkáposzta

  • Indolok fő forrása, ami erős rákellenes hatású azáltal, hogy serkenti azokat az enzimeket, amik blokkolják a rákot okozó anyagokat.
  • Segítenek csökkenteni az ösztrogén emlősejtekre kifejtett hatását, gátolja az emlőrák kifejlődését.
  • Naponta 1 liter kelkáposztalé 8 napon át gyógyítja a gyomorfekélyt.
  • Mangán és magnézium tartalma fokozza a B-vitamin jótékony hatásait.
  • A kelkáposzta remek csonterősítő. Kalciumtartalmát a szervezet ideálisan fel tudja használni a magnéziummal és a káliummal együtt.
  • A kelkáposztában előforduló kálium a kalciummal együtt szabályozza a vérnyomást, valamint jótékonyan hat a szívizom működésére, a szabályos szívverésre.
  • A növényben nagy mennyiségű béta-karotint találunk. Ez lényegesen elősegíti az immunrendszer működését, és ezzel az egész szervezet védelmét.
  • Gyulladásos betegségekre is ajánlják a kelkáposztát. Ezt a benne található A-vitamin hasznos hatása és az E-vitamin-tartalma még jobban elősegíti.
  • B-vitamin-tartalma pozitív hatással van az emésztésre és az idegrendszerre. Ha a B-vitaminhoz csatlakozik még egy-két ásvány (mint a magnézium és a mangán), akkor többszöri fogyasztás után kiegyensúlyozott személyiségnek érezzük magunkat.

Petrezselyem

  • Kumarin fő forrása: szabályozza a véralvadást, antioxidáns, serkenti a méregtelenítő enzimeket.
  • Kiváló folsav és C-vitaminforrás, ami segíti a benne lévő vas felszívódását.
  • Nagy koncentrációban tartalmaz ásványi anyagokat: kalcium, vas, kén, foszfor, réz.
  • Vízhajtó, húgyúti fertőzéseknél bátran használjuk.
  • Elősegíti a vesekő és a vesehomok eltávolítását.
  • Gátolja a hisztamin kiválasztását, amely allergiát okozhat.
  • A magas bór tartalom elősegíti az ösztrogénszint megfelelő emelkedését.
  • Természetes fluor tartalma erősíti a csontokat.
  • A sok klorofill miatt hatékony szájfertőtlenítő.
  • Nagyobb mennyiségben várandósság alatt nem ajánlott.
  • Ajánlott a petrezselyemzöld felaprítása, majd rágcsálása fogínyvérzés, ínysorvadás esetében. Sőt segíti megszüntetni a szájszagot is.
  • Lélektani hatása: A túlzott követelményeknek, illetve a saját igényesség miatti szigorúság okozta lelki terheltséget, szorongást, félelmeket szünteti. Csökkenti a feszültséget, a lazaságot, a problémamegoldó képességet ösztönzi. Javítja a mérlegelő képességet, oldja a korlátokat, csökkenti az érzelmi terheket, tisztítja az érzelmi életet. A lelkivilág gátjait lebontja, így a mögöttük felfokozódó nyomást szünteti. Fiatalítja a nézőpontokat, az életkedvet növeli.

Fehérrépa

  • A fehérrépa gyökerének alacsonyabb a vitamin-tartalma, de tele van ásványi sóval, vasat, foszfort, káliumot tartalmaz.
  • Energia viszont kevés van benne, tehát a fogyókúrázók bátran fogyasszák.
  • Méregtelenítő hatása annak köszönhető, hogy kiváló vizelethajtó, gyökerét és herbáját is használják erre a célra. A vesekövek kialakulását is megelőzi.
  • Tisztítja a hörgőket és enyhíti az köhögési ingereket. Az allergia tünetei ellen az egyik leghatásosabb gyógymód lehet a petrezselyem fogyasztása.
  • Elősegíti a vér tisztulását.
  • A petrezselyemmel A vitamin tartalma miatt kezelhető a szürkületi vakság és a látásunk javára is válik.
  • Csökkenti a görcsöket és segít beállítani a ciklust.
  • A vesebajok miatt sem kell aggódnunk, mivel magas kalcium tartalma miatt tisztítja a vízhólyagot és serkeni a vese működését.

Sárgarépa

  • A sárgarépa tartalmaz kalciumot, káliumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, sót, A-, B- provitamin komplex, C-, E-, G- és K-vitaminokat.
  • Nagy mennyiségben található benne béta-karotin, amelynek fontos szerepe jut az emberi szervezetben, a zsírban oldódó A- és D-vitamin képződésében.
  • Érdemes zsiradékkal együtt fogyasztani, hogy fel tudjon szívódni a béta-karotin.
  • Ha sok a vérben a béta-karotin, akkor a bőr kevésbé érzékeny a napsugárzással szemben.
  • A magas béta-karotin szint csökkenti az ízületi gyulladás kockázatát.
  • Gyermekkorban hozzásegít a csontozat és a fogazat fejlődéséhez.
  • Elősegíti a vér savtalanítását, ami a máj működésében játszik létfontosságú szerepet. Ha a máj tisztulása megindult, a gyógyulás egész láncolatát vonja maga után. A máj leterhelése láthatóan a bőr állapotán nyilvánul meg. A nehézfémek raktározása is a máj feladata. A máj leterhelésének következtében a fémek a sejtek közé is bejutnak. A sárgarépa segít kivonni ezeket a fémeket.
  • A rákos daganatok közül a leghatásosabb a tüdőrákra, általánosságban a gyulladásokra és fertőzésekre hat gyógyítóan.
  • Az emésztésben hatékonyan vesz részt, tisztítja a beleket, biztosítja a megfelelő székletet.
  • Serkenti a mellékvesék munkáját és ez által a hasnyálmirigy működését is.
  • Általánosságban a gyulladás az, amelyre gyógyítólag hat a sárgarépa-lé, s ide tartozik a fertőzés is. A rákos daganatok közül a leghatásosabb a tüdőrákra.
  • Segít a szürkületi vakság legyőzésében, javítja a látást.

Vöröshagyma

  • Ízületi gyulladás esetén kötelező a fogyasztása, elősegíti a húgysav távozását.
  • Baktérium és vírusölő, köhögés, nátha ellen jó hatású, tisztítja a tüdőt, oldja a letapadt nyákot.
  • Serkenti a veseműködést, hólyaggyulladás esetén kiírtja a kórokozókat.
  • Cukorbetegség esetén különösen ajánlott, szabályozza a vércukorszintet.
  • Gátolja a vér besűrűsödését, a vérrög képződését.
  • A zsíros szalonnát remekül kompenzálja a hagyma gyógyhatása, segíti a zsír emésztését, megakadályozza annak lerakódását.
  • Jótékonyan hat az emésztésre, mivel fokozza az emésztőnedvek termelődését.
  • Kénvegyületei gátolják egyes tumor sejtek növekedését (nyelőcső, gyomor, vastagbél, tüdő).
  • Külsőleg: ízületi fájdalmakra, pattanásokra, csípésre, égésre.
  • Pozitív hatású az idegrendszerre, a szellemi kifáradásra, serkentőleg hat az agyműködésre.
  • Rendkívüli melegítő hatása van, ezért lázas betegeknek ne adjuk!
  • Paracelsus azt mondta róla: “A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika”.
  • A nyers hagyma hatóanyagai hatásosak lehetnek a szemölcs, tyúkszem, a hajhullás gyógyításában A friss hagymalé fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású, a beteg testrészre helyezve enyhíti az ízületi fájdalmakat és reumát.
  • Hideg végtagok esetén hagymafőzettel melegíthetjük a végtagokat.
  • Migrént megelőzhet a homlokra helyezett hagymapakolás.

Uborka

  • Erősen hűtő hatású, inkább nyáron fogyasszuk.
  • Tisztító, gyulladáscsökkentő hatású, nyugtatja a gyomrot.
  • Külsőleg: csökkenti a bőr allergiás tüneteit, tisztítja a bőrt, összehúzza a pórusokat, kiszáradt bőrt hidratálja.
  • Az uborka kiemelten lúgosító hatású növény, segít helyreállítani a szervezet pH-értékét.
  • Káliumban gazdag, így jótékony hatással van a vesék működésére, gyorsítja a méregtelenítést.
  • Az uborka nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, vasat, foszfort, kalciumot, A-, B1- és B2-vitamint.
  • Az ajurvédában már régóta ismert, mint kitűnő emésztésjavító táplálék, de fontos szerepe van az immunrendszer erősítésében is.
  • Hatékonyan csökkenti a testzsírt, és segít a fogyásban.
  • Páratlan természetes gyógymód lehet a cukorbetegségre. Csökkenti a vércukorszintet, mégpedig úgy, hogy nem több inzulin bevitelét biztosítja, hanem a szervezet saját inzulinjának a felhasználását teszi hatékonyabbá.
  • Levét reumatikus fájdalmak ellen is jó hatásúnak tartják.

Zeller gumó

  • Méregtelenítő, enyhíti az izom- és ízületi fájdalmakat.
  • Erős vízhajtó, serkenti a veseműködést, a vesehomokot, vagy a követ is ki tudja hajtani.
  • Étvágycsökkentő, nyugtató, potenciajavító.
  • Tele van szerves anyagokkal, sókkal, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a vér savtalanításához.
  • Legnagyobb értéke a szerves nátrium tartalma, amely jelenlétében hatékonyabb a kalcium felszívódása.
  • Megtisztítja a májat és a nyirokrendszert, valamint javítja az emésztést.
  • Pusztítja a kóros baktériumokat és gombákat a húgy utakban, a vesében, a belekben és a gyomorban és támogatja az alhasi vérkeringést.
  • A B12-vitaminon kívül B-vitamin komplex forrás, így segíti a fokozott koncentrációt és stressz oldást.
  • A zellerben tökéletes egyensúlyban vannak a szerves sók és a vitaminok, amihez még hozzájárulnak a növényi hormonok és az esszenciális olaj, ami a zellernek jellegzetes illatot kölcsönöz. Ennek az olajnak különleges hatása lehet az idegrendszer szabályozására, nyugtatására.

Zeller levél

  • A benne található apigenin tágítja a vérereket, kedvezően hat a vérnyomásra.
  • Csökkenti a vastagbélrák kockázatát és a gyulladásokat.
  • Káliumban igen gazdag, szerves formában kötött, könnyen felszívódó nátrium magas koncentrációban található benne, ezen kívül kalciumot, foszfort, magnéziumot, vasat, jódot, fluort, A-, B1-, B2-, B6, C-, E-, és K vitamint, valamint különféle szénhidrátokat tartalmaz.
  • Jótékony hatással van a szervezet sav-bázis egyensúlyára. A helytelen táplálkozás miatt kialakuló elsavasodást gátolja, illetve a normális bázikus irányba tolja el, ezért jótékony hatású reumatikus és artériás megbetegedésekben is.
  • Emésztést serkentő és segítő hatása közismert.
  • Lélektani hatása: Segíti a nyugalom, a magabiztosság, és az állhatatosság létrejöttét. Fokozza a tettrekészséget és az izgalmasság érzését, az élet iránti éhséget. Könnyíti a megszabadulást az érzelmi nyomasztottságtól, pezsdíti a vért. Segítségével az életöröm erősödik, a negatív, maró érzelmek gyengülnek, így közvetve csillapítja az idegességet, feszültséget, görcsösséget és elengedetté tesz. Depresszió-ellenes.

Spenót

  • A spenót (paraj) gazdag ballasztanyagokban, A-, E-, B6-, C- és K-vitaminban, folsavban, vasban, káliumban, kalciumban, foszforban, magnéziumban, jódban és fluorban. Tartalmaz még fehérjét, zsírt, szénhidrátokat, nátriumot, B1-, B2-vitamint és niacint is.
  • A spenót javasolt egyes bőrproblémák, cukorbaj, fekélyek, fertőzések, magas vérnyomás, keringési rendellenességek, vérszegénység esetén.
  • Magas karotinoid- és klorofill tartalmánál fogva ajánlható rákos megbetegedések megelőzését szolgáló étrendekbe. Egyes kutatások szerint a paraj a rákbetegségek ellen leghatékonyabban védő zöldségfélék közé tartozik (főleg vastagbél rák).
  • A spenót sok káliumot tartalmaz, ami fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában.
  • A benne lévő lutein erős pozitív hatást fejt ki a szem ideghártyájának egészségére, javítja a látást.
  • Fontos a fehérjék és cukrok anyagcseréjéhez, véd a vérszegénység ellen, szerepet játszik a normál sejtosztódásban.
  • A vesekőképződésre hajlamos szervezetben az oxálsav, a főzéskor szervetlenné váló ásványi anyagokkal, főleg a kalciummal kőlerakódást okozhat. Nyersen fogyasztva nem képződik lerakódás a szervezetben, ellenkezőleg az oxálsav meggátolja a vesében és a húgy utakban a kőképződést. Az oxálsav emésztésserkentő és vastagbéltisztító hatású.
  • Spenótfogyasztással frissen tartható az időskori emlékezet.
  • A spenót vérnyomásszabályzó hatású, mérsékli a magas vérnyomást, és csökkenti az alacsony vérnyomás okozta fáradságérzetet.
  • Antioxidáns összetevői védenek a szív- és keringési rendellenességekkel szemben.
  • Az egyik legmagasabb K-vitamin tartalmú zöldségünk. A K-vitamin-hiány vérzékenységet okozhat. A kúraszerű spenótfogyasztás mérsékli a vérzést, a menstruációs fájdalmakat és pótolja a vasat. A K-vitamin serkenti a vesék működését, ezáltal segíti az ödémák kiürülését.