Mit szólnál hozzá, ha a hajadat 25 évente moshatnád meg, a lábadat először 6 éves korodban tisztítanák meg, fürödni pedig elég lenne évente? Ez jellemezte a középkort és hazánkban még az 1950-es években is csak hetente egyszer mosakodott az emberek többsége! Ma már ez elképzelhetetlen, viszont elmondható, hogy átestünk a ló túloldalára. Főleg a tisztálkodó szerek használata terén. Nem ritka, amikor egy fürdőszobában tucatnyi tusfürdő és szappan található, amelyek minősége és összetétele aggodalomra ad okot!

Miből vannak az általános bolti szappanok?

Szintetikus olajokból, amik eltömítik a bőrt, sűrítő- és emulgeálószerekből a szappan állagának javítására. Színének és illatának biztosítására pedig mesterséges szín- és illatanyagok kerülnek bele. Mivel a szappantól mindenki azt várja, hogy sok habot képezzen, felületaktív anyagokat adnak a masszához. Ezek megemelik a szappan pH-ját, ezért a pH csökkentésére valamilyen szintetikus savat használnak. Adagolnak még hozzá glicerint is, ami általában mesterséges eredetű, mivel az ipari előállítás és elszappanosítási folyamat során képződő természetes glicerint eltávolítják és eladják más cégeknek. A gyártók minden olyan jó, bőrbarát anyagot kivonnak, amely a szappankészítés során megjelenik. Kicserélik szintetikus habosító anyagokra és durva kemikáliákra. Ezek az olcsó, mosószerekben gazdag darabkák nemcsak a bőrre, hanem a környezetre is rendkívül káros hatással vannak.

Ezen felül az antibakteriális és fertőtlenítő szappanok legtöbbször triklozánt és SLS-t is tartalmaznak, amelyekről az előzőekben már volt szó. Soha ne feledd, hogy a bőröd áteresztő és beszív sok mindent, amivel kapcsolatba kerül!

Miből készül a valódi natúrszappan?

A valódi natúrszappan alapvető összetevői: növényi olaj, víz és lúg. Ezekhez adnak természetes adalékokat: agyagport, gyógynövényeket és természetes illóolajokat. A szappan úgy készül, hogy kémiai reakció során a lúg az olaj zsírsavaihoz kötődik, ezáltal megváltoztatja az olaj összetételét: elszappanosítja, alkáli sóvá és glicerinné alakítja, így kapunk enyhén habzó, tisztító szappant. A lúg a kész, gondosan készített és megfelelő ideig érlelt szappanban már nincs jelen, mert a kémiai reakció az érlelés során kiteljesedik, a lúg az olajjal/zsírral teljes egészében átalakul.

Szappan

Szappan

A természetes szappanban az alkáli só (önmagában is felületaktív anyag) savas közegben, természetes glicerinnel együtt van jelen. A növényi olajok hasonlítanak az emberi faggyúhoz, így megfelelően táplálják a bőrt. Ezek az olajok a bőr számára szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat, telített és telítetlen, illetve esszenciális zsírsavakat tartalmaznak. A természetes szappan nem képez sok habot, a tisztító hatása viszont kiváló és egyáltalán nem szárítja a bőrt.

A valódi natúrszappan nem tartalmaz tartósítószert, ami azt jelenti, hogy szavatossága maximum 1 év! Amelyik szappan szavatossága ennél hosszabb, abba valószínű, hogy mégis került tartósítószer.

Sajnos natúrszappan néven is találhatsz egyáltalán nem a fenti eljárással készült termékeket. Ilyenek például a préselt szappanok. Ez azt jelenti, hogy kész szappanforgácsot vásárolnak olcsón (általában Kínából), és azt préseléssel alakítják a kívánt formára. A címke szerint nem tartalmaz hozzáadott tartósítószert, de ki tudja, mi volt az eredeti szappanforgácsban?

Milyen hatású a természetes anyagokból készülő szappan?

A valódi natúrszappan kiváló tisztítószere az emberi bőrnek, lúgos kémhatása miatt elpusztítja a bőr felületén élő és betegségeket okozó mikroorganizmusokat, eltávolítja az elhalt hámsejteket. A szilárd natúrszappanok mellett megjelentek a natúr folyékony szappanok/tusfürdők, amelyek úgy, mint szilárd társaik alkalmasak az egész testfelület és az arc kíméletes tisztítására.

Tanfolyamokon elsajátíthatod a szappankészítés rejtelmeit, így elkészítheted saját ízlésed szerint, amibe beleteheted kedvenc illóolajodat, aromavizedet, ápoló olajokat. Ráadásul ajándéknak is tökéletes megoldás!

A tisztálkodás után általában a test, arc ápolása következik. Vajon hogyan tudod ezt kőolaj-hulladékkal megvalósítani? Furcsa kérdés, de a következő részből minden világossá fog válni!

Vissza a 4. részhez

Tovább a 6. részhez