A mostani helyzetben ugyanazt tapasztaljuk, mint az utóbbi évtizedekben szinte mindennel kapcsolatban. A gondolkodásunkat összezavaró ellentmondások áradatát és az ebből fakadó bizonytalanságot.

A táplálkozás, a diéták, egészséges vs. egészségtelen ételek témájában már megszokhattuk, hogy mindent bizonyítanak, és annak ellenkezőjét is. Most ugyanezt láthatjuk a jelenlegi állapotokat szemlélve, hiszen naponta írások tucatjai látnak napvilágot értelmes, tudós emberek tollából, számtalan videó készül a helyzet súlyosságáról vagy éppen arról, hogy csak pánikkeltés folyik… És ránk jellemző módon mindig azt vélhetjük igaznak, valóságosnak, amit éppen olvasunk, nézünk. Mert mindegyik nagyon meggyőző….

De sose felejtsük Marcus Aurelius mondását: “ Minden, amit hallunk vélemény, nem tény és minden amit látunk nézőpont, nem a valóság.“

Ha valakinek az a célja, hogy elkülönítse a hasznos és haszontalan híreket, a valódi jótanácsokat és az okoskodásokat nincs könnyű dolga, mert ez szinte lehetetlen. 

Vizsgáljuk meg a leggyakoribb vitát szító témák különböző verzióit, majd a végén nézzük meg, hogy mire jó mindez, mire megy ki a „játék“:

A Föld bosszút áll

1. A Földnek elege lett az emberiség kizsákmányolásából, és megmutatja egy vírus által, hogyan kell lelassulni, tisztává varázsolni a levegőt, befejezni a sok felesleges utazást, ami rendkívül környezetszennyező. Ebből biztosan tanulni fogunk és jobban megbecsüljük élőhelyünket.

2. A Föld teljesen tudatlan, a vírus azt mutatja meg, hogy ha ideiglenesen bezárkózunk, akkor nyilván nem megyünk sehova, így tisztább lesz a levegő, de amint elmúlik a veszély pont ugyanannyit fognak utazni az emberek, és visszatér a környezetszennyezés is.

Meditáljunk közösen

1. Amikor ugyanabban az időpontban nagyon sok ember csatlakozik a közös meditációhoz, annál nagyobb erővel fog hatni, hiszen a kollektív tudatba halmozzuk az akaratunkat, így bármit véghez tudunk vinni. Ilyen módon a betegséget okozó vírust is el tudjuk űzni, illetve számos egyéb problémát meg tudunk közösen oldani.

2. A közös meditációval megerősítjük azt a jelenséget, ami ellen a meditáció létrejött, a figyelmünkkel még több energiát adunk neki, tehát pont az ellenkező hatást fogjuk elérni.

A maszk dilemma

1. A maszk még ha nem is tökéletesen, de megvédi a vírustól a viselőjét és a vele kapcsolatba kerülő embereket is. Mivel nem tudhatjuk biztosan, hogy ki a tünetmentes fertőzött, ezért mindenkinek érdemes viselnie, hogy ne tudjon senki senkit megfertőzni.

2. Az egészségesnek tűnő ember ne viseljen maszkot, mert esetleg többet fog az arcához nyúlni és könnyebben bekerül a maszkról a fertőzés. Ráadásul a legtöbb maszk anyaga nem véd semmit a vírus ellen.

A vírus eredete

1. Egy denevér, tobzoska vagy más állat szervezetéből került át az emberre a vírus, majd így terjedt el az egész világban. Ezért korlátozni kell a vadállatokkal való kereskedést és szigorítani az állatpiacokon lévő higiéniás helyzetet.

2. Egy virológiai központból szabadult ki a vírus (véletlenül vagy direkt), ahol katonai és orvosi kísérleteket végeztek. Ezeket a helyeket jobban kellene ellenőrizni, különben bármikor megtörténhet hasonló eset.

Gazdasági válság

1. A modern kori történelem legnagyobb válsága fog megtörténni, mert a gazdaság szereplői közül sokan csődbe mennek. Mivel nem tudják majd önerőből újra beindítani a vállalkozásukat, és nagyon sok cég bevétele, forgalma egymástól függ, így az egymásra utaltság miatt be fog dőlni az egész gazdaság. Rengeteg lesz a tartós munkanélküli, akik nem fognak tudni gyorsan elhelyezkedni.

2. A kormányok gazdasági mentőcsomagjai meg fogják menteni a vállalkozásokat, így azok újra erőre fognak kapni és teljesen helyreállnak. Akik elvesztették munkahelyüket, azok hamar találnak másikat, akár ideiglenesen más munkakörben. Az emberek találékonyak, aki szorgalmas és rugalmas, az gyorsan túl lesz a nehezén.

Immunitás

1. A legjobb módszer, ha mindenki otthon marad vagy megfelelő távolságot tart másoktól, így csak lassan fog terjedni a járvány, az egészségügy nem dől össze. Igaz, hogy ez hosszú ideig tarthat, de legalább fokozatos immunitást szerez a lakosság és többen maradnak életben.

2. Amikor gyorsan elterjed a járvány, akkor úgyis azok fognak meghalni, akik amúgy is halálos betegek voltak, a vírusos tüdőgyulladás csak meggyorsította az állapotuk romlását. A járványon ebben az estben hamarabb túl lennénk.

Betegek száma

1. Ahol kevés a beteg, ott keveset tesztelnek, mert a legtöbb ember úgy válik vírushordozóvá, hogy észre sem veszi. A statisztikák sosem a valós számokat mutatják.

2. Ahol kevés a beteg, ott még időben jól el tudták különíteni a betegeket az egészségesektől.

Fiatalok, idősek

1. Főleg az idősek maradjanak otthon, hiszen ők vannak legjobban kitéve a betegségeknek. Otthonukban jóval kisebb az esélye, hogy találkozzanak a vírussal.

2. Főleg a fiatalok és a középkorúak maradjanak otthon, hogy ne adhassák át az időseknek a betegséget.

3. Maradjon otthon mindenki, így egyáltalán nem fog terjedni a vírus.

 Veszélyesség

1. Az új típusú koronavírus halálozási kockázata sokkal kisebb a minden évben megjelenő szokásos influenzavírus okozta halálozásnál. Éppen ezért nem szükséges és nincs létjogosultsága a szigorú korlátozó intézkedéseknek. A rémhírek csak pánikkeltésre jók, csak azok halnak most meg, akik amúgy is nagyon betegek voltak.

2. Az új típusú koronavírus hirtelen nagy számú ember tüdejét támadja meg, akik intenzív kórházi ellátásra, sok esetben mesterséges lélegeztetésre szorulnak. Éppen ezért el kell érni, hogy a vírus lassan terjedjen, mert az egészségügy csak így lesz képes minden beteget szakszerűen kezelni.

Változás

1. Ez a világhelyzet végre megmutatja az embereknek, hogy meg kell változtatniuk a gondolkodásukat, az életmódjukat, el kell csendesedni, alaposan át kell gondolni hogyan tovább. Biztosan egy jobb világ küszöbén állunk.

2. A történelem során bebizonyosodott, hogy az emberiség semmiből nem tanul. Sem világháborúk, sem társadalmak összeomlása, sem éhínségek, sem járványos betegségek nem tanítottak semmit. Mert az emberiség nagy része nem fog megváltozni.

Oltások

1. Az oltások megfelelő védettséget nyújtanak a koronavírus ellen, aki oltás beadása után mégis megfertőződik, annál a betegség lefolyása sokkal enyhébb lesz.

2. A most bevetett oltások nem biztonságosak, rengeteg mellékhatást okoznak, nincs vizsgálat a hosszútávú hatásukról és rövid távon sem biztos, hogy hatékonyan védenek a vírusfertőzés ellen.

Vég nélkül lehetne tovább sorolni azokat a témákat, amelyek pro és kontra verzióját ugyanannyian támogatják. Szinte vérre menő viták bontakoztak ki számos olyan kérdésben, amiben lehetetlen igazságot tenni és csak az időnket, energiánkat rabolja.

Szerinted van ennek értelme? Mire jó mindez? Két dologra biztos, a figyelem elterelésére és a félelemkeltésre.

A jelenlegi helyzet sokakban félelmet kelt és stresszt okoz. Félhet valaki az embertársaitól, a tárgyakon esetleg jelen lévő vírustól, a munkahelye elvesztésétől, a pénzhiánytól, a magánytól, magától a betegségtől és az oltás mellékhatásaitól is. A félelmen alapuló tartós stressz egyenes következménye fizikailag az immunrendszer gyengülése, lelkileg az elhatalmasodó pánik és aggodalom. Mi erre a megoldás? Gondold át a helyzetedet, ésszerűen tartsd be a rendelkezéseket, alakíts ki egy normális napirendet, tartsd a kapcsolatot a családdal, ismerősökkel, foglalkozz örömet és feltöltődést okozó tevékenységekkel, tervezd meg a jövőt. Ha bármilyen okból kilátástalannak ítéled a helyzetedet, munkanélkülivé váltál, nincs pénzed vagy élelmed, akkor kérj segítséget, nézz utána minden lehetőségnek, ami javíthat a mostani helyzeteden. 

A másik fontos dolog, hogy amíg azon gondolkozunk vagy vitázunk, hogy melyik állítás igaz a fenti példákból, addig nem vesszük észre a lényeget! Azt, hogy miért jutottunk ide és mi a tanulság. Számtalan elmélet született a világunk működéséről, titkos szervezetekről, minket irányító idegen lényekről, megjósolt világvégéről, globális emberkísérletről… Ezek ugyanannyira lehetnek igazak, mint hazugságok. Mert mindenre és annak ellenkezőjére is van látszólagos bizonyíték. Ráadásul mindenkinek megvan a joga bármiben hinni, amíg nem árt vele másoknak. A hétköznapi emberek ezt soha nem fogják tudni kideríteni, főleg nem befolyásolni. Éppen ezért jelen helyzetben sem ezekkel kellene foglalkozni. Inkább azzal, hogy miért jutottunk ide, mire van ráhatásunk. Legtöbben most is a kormányokra, az egészségügyi rendszerre, vagyis másokra mutogatnak, hogy mit tesznek rosszul, milyen hibás döntéseket hoznak, mire nem költenek elég pénzt.

Pedig gondolj bele abba, hogy kik vannak most főleg veszélyben? Mindig azok vannak kitéve súlyos szövődményeknek, akiknek leromlott az egészségi állapotuk. Azok, akik a több évtizedes nemtörődöm viselkedés, a dohányzás, az alkoholizmus, az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegénység, a túlhajszolt életmód és a negatív gondolkodás miatt krónikus betegek lettek. Majd ennek egyenes következménye egy teljesen elhasználódott, immunhiányos szervezet, ami sokkal nehezebben birkózik meg baktériumokkal, gombákkal, most éppen vírusokkal. Igen, durván hangzik, hogy az ember felelős a saját állapotáért, de ezt tudomásul kellene venni. Ki tehet elsősorban arról, ha valaki cukorbeteg, szív-és érrendszeri gondokkal küszködő, emésztőszervi problémákban szenvedő, súlyosan elhízott, gyenge immunrendszerrel rendelkező lesz? Ki tehet arról, hogy aki egykor egészséges kisgyermekként született, az most milyen egészségi állapotban van? Ki tud tenni azért, hogy valakinek megváltozzon a gondolkodásmódja, jobbá váljon az élete és egészségesebb legyen?
Persze mindig vannak “ártatlan” áldozatok, eleve gyengébbek, nagyon idősek, akiknek a szervezete sajnos nem tudja hatékonyan felvenni a harcot. És vannak olyan károsító tényezők, amiket nem tudunk minden esetben befolyásolni. De a legtöbben hatékonyan tudunk tenni magunkért, ha akarunk…

Mire érdemes kihasználni a mostani helyzetet? Arra, hogy hasznosan töltsük el az időnket, ha tudunk segítsünk másoknak, elgondolkozzunk az eddigi életünkről, megtervezzük a jövőt, testileg és lelkileg megerősödjünk. Döntsd el, hogy a jelenlegi helyzet neked válság vagy a változás lehetősége!